Sjekkeapp bøtelagt for alvorlige brudd på lov om personopplysninger

Datatilsynet har bøtelagt Grindr etter grove brudd på personvern. Ifølge meldinger i norske og internasjonale medier kommer det frem at den britiske dating-appen har solgt sporbare, sensitive persondata videre til tredjepart uten et klart nok samtykke. Datatilsynet begrunner sin reaksjon på at salg av sensitive persondata kan ha satt folks liv og helse i fare. Det vises også til at brukerne ikke har hatt god nok mulighet til å kontrollere egne personopplysninger og ikke har hatt et godt nok grunnlag til å samtykke på videresalg av disse opplysningene. Her er det spesielt at meget detaljerte GPS-data er blitt videresolgt sammen med detaljert informasjon om brukerens opplyste kjønn og legning.

«Datatilsynet ser svært alvorlig på saken. Brukerne fikk ikke utøve reell kontroll over utlevering av egne personopplysninger. Forretningsmodeller som går ut på å tvinge brukeren til å samtykke til noe, og uten å forklare godt hva de samtykker til, er ikke i tråd med loven,» sier direktør Bjørn Erik Thon i en pressemelding på Datatilsynets nettsider.

At appen brukes av mange i en sårbar eller utsatt posisjon, og som forventet diskresjon, trekkes frem som særlig skjerpende: «Mange opplever Grindr som et trygt miljø for dating, og vi vet at brukere velger å ikke skrive inn sitt ordentlige navn eller laste opp bilde slik at de kan være diskrete. Likevel har identifiserbare opplysninger om dem blitt spredt videre til et ukjent antall selskaper, og informasjonen om dette var bortgjemt».

Saken er enda ikke ferdigbehandlet, men tilsynet varsler at en bot vil kunne bli på 10 % av selskapets omsetning. For Grindr vil dette utgjøre en bot på i overkant av 100 millioner norske kroner. Det regnes med at Grindr har flere tusen norske aktive brukere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: