Transpride i Trondheim

-Tekst: Kamerat E.

-Foto: Apayauq

31. mars ble transsynlighetsdagen markert i Trondheim.

Aktivistmiljøet rundt Skeivt Opprør arrangerte opptog, parade og demonstrasjonstog gjennom de påskestille gatene i byen. Noen titalls deltagere møtte opp Svartlamon med flagg og banner for å markere dagen under Skeivt Opprørs parole «Total kjønnsfrigjøring!». Aktivistene gikk fra Lamon opp til Torget og videre gjennom gatene over blant annet Bakklandet og Møllenberg.

Opptoget var godt synlig og overrasket nok en del av byens innbyggere som ikke hadde fått med seg merkedagen. På torget ble det ropt slagord og holdt en appell. Blant slagordene som ble ropt var det et som ble fremsagt gjentatte ganger med stor entusiasme: «Oppfør deg som du er fri, ta i bruk litt skeiv magi!» Hvor skeiv magi blant annet henspiller på den rollen transpersoner og skeive spiller og har spilt innen mange kulturer og religioner som utrustet med en spesiell nådegave. Dette opplyser en av aktivistene til reporteren. Skeiv magi finnes også i den norrøne religiøse tradisjonen, med seidpersonen som en som beveget seg på tvers av normene for kjønn og seksualitet i datidens samfunn.

Vedsiden av synlighet var det særlig kampen for et verdig behandlingstilbud for transpersoner som stod i fokus på markeringa. Spesielt ble det etterlyst en ende på Rikshospitalets nasjonale behandlingsmonopol. Her var markeringen i Trondheim en del av en større markering nasjonalt tilsluttet av en rekke etablerte organisasjoner som PKI, FRI og Skeiv Ungdom. I forkant av synlighetsdagen hadde aktivister hengt opp plakater med budskap om bedre helsetilbud i Trondheim, på plakatene kunne en lese budskap som: «rett til informert samtykke», «stopp Rikshospitalets behandlingsmonopol» og «nok nedverdigende, uforsvarlig og krenkende behandling, desentraliser nå!» Taggen for dagen var Transfolk for #verdighelsetilbudnå. Det ble hengt opp plakater blant annet i Sentrum og i ulike bydeler som Ila, Lademoen, Møllenberg, Nardo og Heimdal.

Trans pride har blitt ett viktig samlepunkt for folk i det skeive miljøet over alt hvor det feires og sentrerer de som gjerne føler seg sidestillt i den ordinære priden, ikke bare transpersoner men også de på tvers av flere minoriteter føler seg velkommen der hvor man gjerne fremmer et enda mer kritisk blikk på et hetro-cis-maktsamfunn. På Trondheims transpride var det også tegn til dette med mange rop som fremmet interseksjonelle interesser og solidaritet og skeive anarkist flagg som flagret høyt. I en verden der transpersoner ofte sanksjoneres for å står fram og gjøre seg synlige og møter tung diskriminering er transpride noe som er kommet for å bli. Det er en feiring, ett fristed og et spark bak til det normative samfunnet som det sårt trenger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: