Fortsatt støtte til HRS!

Fredag 28. mai stemte Stortinget ned et representantforslag fra Arbeiderpartiet om å fjerne støtten til det antiislamske nettstedet og tenketanken Human Rigths Service (HRS). Siden 2005 har HRS mottatt over 26 millioner i statsstøtte, en støtte som ble redusert kraftig etter terroren i 2011, men som ble økt igjen da FrP inntok regjerings lokalene i 2013. HRS som blant annet er drevet av Hege Storhaug og Rita Karlsen er kjent for å spre hat og i liten grad vise villighet til å gå i dialog med kritikere. Bakgrunnen for støtten er at HRS til nå er blitt ansett som en humanitær organisasjon innen flyktnings-, integrerings- og asylfeltet, noe som gir rett til å foreslå medlemmer til utlendingsnemndene som behandler asyl- og utlendingssaker. Arbeiderpartiet fremmet et forslag om å fjerne denne statusen, men også dette forslaget falt i Stortinget. Regjeringspartiene og FrP stemte sammen, og hadde flertall. Partiene Venstre og KrF gav med dette sin støtte til å fortsette favoriseringen av en organisasjon som nevnes i samme åndedrag som blant annet Dcument.no, SIAN og Reset. Opposisjonen bestående av representanter fra Rødt, MDG, SV, SP og AP stemte alle for forslaget om å kutte støtte og endre status.

Forslagstillerne nevnte i sin behandling at HRS har utviklet seg langt bort fra å være en humanitær organisasjon og ytret bekymring for at de nå i stadig større grad opptrer som en nettavis og på den måten heller ikke formelt lenger kvalifiserer for støtte. «Flertallet viser til at forslagsstillerne tar opp at det er vanskelig å se hvordan tilskuddet til HRS har bidratt til økt kunnskap om muligheter og utfordringer knyttet til innvandring og integrering i det norske samfunnet. Flertallet viser til at forslagsstillerne mener HRS de siste årene har gått fra å være en aktør som gir innspill til politiske tiltak eller utgir begrunnede rapporter om «muligheter og utfordringer» når det gjelder innvandring og integrering, til å bli en blogg for innvandringskritiske kommentarer og artikler». Kunne en lese fra da forslaget først ble behandlet i justiskomiteen, her kan en merke seg at bak denne merknaden stilte også Høyre sine komitémedlemmer, men det var før saken skulle opp i plenum. Når det komm til innhold ønsket ikke Høyre å ta egentlig stilling til saken, langt mindre utfordre tidligere regjeringspartner FrP ved å foreslå kutt i støtten.

FrPs representanter i komiteen, blant dem tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, motsatte seg enhver form kutt i støtten til HRS og begrunnet dette blant annet med å gå til angrep på venstresiden: «Disse medlemmer står trygt i vår vurdering av at HRS fremdeles fortjener en plass på statsbudsjettet, men vi registrerer at illiberale, antidemokratiske og autoritære krefter fra venstresiden ønsker å stilne de som er uenig i makthaverne hva gjelder finansiering. Slik dissemedlemmer vurderer det, sier det mer om Arbeiderpartiet, og de som støtter deres syn, enn det gjør om HRS.»

Den årlige støtten til HRS ligger nå på 1,8 millioner og utbetales via justisdepartementet. Den siste tiden har HRS publisert en lang rekke skarpe innlegg rettet mot kritikere. Nettstedet har også et åpent kommentarfelt hvor representanter fra det ytterste høyre for herje helt uten noe synlig kontroll, blant dem tidligere PEGIDA Norge leder Max Hansen. HRS er en av de mest brukte kildene i miljøer rundt blant andre SIAN.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: