Krise for Brigadeprosjektet

-Opprørt brigadist

Staten setter kjepper i hjulene for 45 år lang solidaritets tradisjon.

Syvende Desember ble det kjent at Norec ikke innvilger finansiering for Latin-Amerikagruppene i Norge sin solidaritetsbrigade i 2023. Solidaritetsbrigadene som går mellom Norge og Latinamerika startet for 45 år siden som arbeidsbrigader organisert av latinamerikanske flyktninger bosatt i Norge for å støtte opp bevegelser i hjemlandet hvor det manglet arbeidskraft. Siden den gangen har brigade prosjektet utviklet seg mye og består i dag at brigader som går hvert år både fra Norge til Latin-Amerika, fra Latin-Amerika til Norge og mellom ulike land i Latin-Amerika. “Fryktelig, fryktelig trist. Vi er sinna og sjokkert” Uttaler en av brigadistene da nyheten kom.

Fokuset har gått fra arbeid til informasjonsarbeid og prosjektet har en viktig rolle i å følge med bakke forholdene i Latin-Amerika i forhold til Norges innflytelse i Landene som den eneste organisasjonen med direkte koblinger opp mot grasrotbevegelser i Latin-Amerika har brigadene en helt unik rolle i å belyse baksider av Norges involvering på kontinentet.

I år skulle brigaden gå til Brasil i samarbeid med de jordløses bevegelse og ha fokus på grønn kolonialisme men nå er det mørkt ut for de 10 brigadistene som har jobbet med å gjøre seg klare for avreise i Januar. Om dette ikke ordnes opp i mister vi også en veldig viktig stemme inn i den Norske offentligheten. En stemme man allerede har merket fraværet av da prosjektet allerede har ligget nede i to år grunnet pandemi. Det ryktes at kutt i statsbudsjettet er en del av bakgrunnen for at prosjektet ikke får finansiering. En klage vil bli sendt inn på vedtaket men om den får gjennomslag er en annen sak.

Dette kan vi ikke la passere, vi må få mobilisere for å bevare en uhyre viktig tradisjon mellom Norske og Latinamerikanske bevegelser for rettferdighet og mot kapitalisme, kolonialisme og undertrykking.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: