Bråkmakern lanserer ny podcast

“Folk træng hus, hus træng folk” handler om Svartlamon. Om områdets historie og boligpolitiske betydning. I hver episode intervjuer Colin Bojer en ny person med tilknytning til området, fra beboera til ansatte i stiftelsen og de som har flytta fra for lengst.

Svartlamon starta som et friområde på kanten av byen, en inneklemt liten flekk mellom jernbanelinjan, det var utafor bygrensa og ga derfor rom for uregulert tilflytting av arbeidera fra bygda, det ble starten på en lang DIY tradisjon. Etter industrien var lagt ned og mange av arbeiderene flytta fra blomstra denne kulturen opp igjen utover 80 og 90 tallet.
Men dæm fikk ikke vær i fred fienden va Krogstad’s bilbutikk som ville riv og ekspander det førte til enorme opprør, mot-organiseringa va så omfattende at det påstås at det ville krevd halve skandinavias politistyrker for å kaste ut beboeran. Men protestene vant frem og området blei etablert som byøkologisk forsøksprosjekt tidlig på 2000 tallet.

Med hjelp av vårres fantastiske gjesta ska vi dykk ned i den hær historia og det som leda opp til den. Vi ska utforsk kordan området driftes, kordan avgjørelsa tas og kordan vi lev sammen på den hær grønne lille flækken midt i en av Norges største bya. Det blir også framtidsspekulasjona. Kordan blir framtida til boligpolitikken og til svartlamon, med all den hær utvikninga som vi ser? Svartlamon e et levende eksempel på at en anna verden e mulig, at en anna boligpolitikk e mulig. For folk træng hus og hus trænk folk.

Du kan lytte til de første eposodene på


RSSSpotifyYoutube


Folk træng hus, hus træng folk sesong 1 trailer Folk træng hus, hus træng folk

#1 s1 – Ranja om kampen mot bilforetningen Folk træng hus, hus træng folk

Hva er svartlamon? I denne episoden snakker Colin med sin mor Ranja Bojer om opptøyene som forgikk på Svartlamon da familien flyttet til området i 1997. Hvordan vant beboerene fram og hva skjedde etterpå? Vi snakker også om å velge en annen måte å leve på og om gjenbruk og delingsøkonomien som florerer i nabolaget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: