Opprør mot staten!

-Kamerat E.

Norge bryter menneskerettighetene på Fosen

Torsdag 23. februar, 500 dager etter at høyesterett hadde felt dom over staten, tok aktivister seg inn i Olje og energi departementet i Oslo. Aktivister fra en rekke samiske organisasjoner og Natur og Ungdom valgte å gå til aksjon etter det de betegner som en trenering fra regjeringens side når det kommer til de ulovlig oppførte vindmøllene på Fosen. 13 aktivister tok seg inn i morgen timene torsdag og opphold seg i departementets-bygget frem til de ble fjernet med makt av politiet tidlig mandag 27. februar, 2-tiden på morgenen. Parallelt med aksjonen i Oslo har det vært støttemarkeringer gjennom helgen i byer som Bodø, Tromsø og Trondheim. Kravet er at vindmøllene fjernes og naturen tilbakeføres.

Saken er ikke ny, allerede tidlig på 2000-tallet kom det rapporter om hvordan vindkraft var uforenelig med vinterbeiter for rein. Hensynet til reindriften ble ikke vektlagt og forbigått i prosessen med å få kraftanlegget vedtatt og bygget. Vedtaket som tillot bygging ble kjent ulovlig av en enstemmig høyesterett 21. oktober 2021. Kjernen var at staten Norge ikke hadde oppfylt sine forpliktelser overfor samisk kultur og livsførsel. Fosen-saken sees på som en videreføring av hundreår med kolonialisme, fornorsking og landerov.

For hver time som gikk ble det tydeligere og tydeligere at regjeringen var i ferd med å male seg selv inn i et vanskelig hjørne. For en stat som liker å profilere seg som forkjemper for menneskerettigheter globalt. En stat som blant annet gjorde et stort nummer ut av å holde tilbake midler til Bolsonaro-regimet, som gjorde seg skyldig i brutal forfølgelse på urfolk og enorme naturødeleggelser, da de hersket i Brasil, er det et lite ærerikt det som nå kommer for en dag og som hele verden kan se. Og som verden ser, nyheten om aksjonen i Regjeringskvartalet sprer seg rundt om i verden. Samtidig som regjeringen viser en forbløffende, men ikke overraskende, liten vilje til å lytte til aktivistene. Lenge nektet regjeringen i det hele tatt å gå inn i samtaler med, møte og langt mindre lytte til representantene for reindriftsdistriktene på Fosen. Et skyggespill bedrevet av både de blå og de røde. Bilder av politi som med makt bærer samiske aktivister i kofte ut av regjeringens egne lokaler står i kontrast til en smilende statsminister på eventyrstund i samisk barnehage 6. februar. Forskjellen mellom liv og presentasjon kunne ikke vært større. Kritikken er krystallklar, regjeringen snakker med en mild tone, men handlingene viser noe annet. Her råder makten og viljen er der til å bruke den. Grønn kolonialisme er ordet. Det settes fra regjeringshold og fra næringsliv et kunstig skille mellom på den ene siden rettighetene til urfolk og naturnæring og produksjonen av enda mer strøm (i dette tilfellet, lignende er også blitt brukt før som da kampen stod mellom gruvedrift og reindrift og fiske i Repparfjord).

At regjerings medlemmer, anført av olje og energiminister Terje Aasland roser aktivistene for sitt engasjement, og samtidig lar politi bære dem bort virker beskrivende på situasjonen. Etter mer enn 500 dager er det fortsatt som om tanken ligger der om at motstanden også denne gangen vill stilne av. Men som alle vet, dette er et veiskille på Fosen, og det er ikke mulig å ikke ta et veivalg. Dette handler strengt talt ikke bare om Fosen, men også om hvilke presedens som skal gjelde for alle utbyggingssaker i reindriftsområder. Det vet regjeringen, som med sine løfter om mer industri, gruvedrift og elkraft har satt mål om økonomisk vekst foran andre hensyn. Veien til denne såkalte grønne veksten blir gjennom kolonialisering og ødeleggelse av uerstattelige naturverdier.

Nohere er blant de mange samiske organisasjonene som demonstrerer. De oppfordrer alle som har kofte til å bære den, gjerne vrengt i sinne og trass, eller andre samiske symboler den kommende uken for å støtte opp og vise synlighet i samfunnet:

«Noereh lanserer «GÅPTOEVÅHKOE». Vi oppfordrer alle som kan å bruke kofta hver dag, fra mandag til søndag, neste uke som del av støtte for Fosen-aksjonistene. Har du ikke kofte så ta gjerne på deg noe annet samiskinspirerte plagg eller noe annet som kan vise støtte. Ta på deg kofta på jobb, skole, butikken, uansett ærend. På mandag skal det være stor markering utfor OED, vi oppfordrer dermed alle, uansett hvor i landet, til å vrenge kofta som del av protesten!

Del bilder og bruk emneknaggene #gákterámis og #mijjehannjedaesnie»

I Trondheim markerte søndag 26. februar den Samiske Studentforeningen i Trondheim (SST) sin støtte til de 13 som da okkuperte inne i departementet. Flere titalls møtet opp på Torvet der det var appeller og joik fra aktivister og støttespillere. Samtidig som filmen «Ellos eatnu – La elva leve» går på kino ropes slagordet «la fjella leve» i Oslos gater, og maktens kvartaler. Parallene mellom 1970-tallet og i dag er skremmende. Fortsatt har, tross indre opposisjon fra blant annet partiets eget samiske nettverk, Arbeiderpartiet ikke tilkjennegitt noen signaler på at de ønsker å ta innover seg betydningen av at den norske staten bryter menneskerettigheter i spørsmål om retten til samisk kultur og tradisjonell næring. Også på dette plan synes spøkelset fra Alta- Kautokeino like tydelig som for fire tiår siden. Retorikken er noe endret, men betydningene er det samme. Vekstideologien og fremskrittsretorikken har i dag blitt grønnvasket, og som aktivister forteller oss, blant dem Ella Maria Hætta Isaksen, som for øvrig spiller hovedrolle i «Ellos eatnu», ser vi fremdeles den samme kolonialismen nå som da. Men dette er ikke et ekko fra 80-tallet, dette er nå og det er virkeligheten.

Støtten til aktivistene har vært stor, fra aktivistmiljøer, skeive organisasjoner inkludert så ulike grupper som Steatornis og Trondheim Pride, miljøbevegelse, partier som Rødt og SV og til og med fra Kirken der bispedømmerådet i Nidaros enstemmig ber om handling og at menneskerettighetene ikke brytes på Fosen. Aktivister tilknyttet Skeivt Opprør hadde med seg samme banner som også var med da de støttet aksjonen i Repparfjorden tilbake i 2021. I mot står, som så ofte før, pengeinteresser, industri og sentrale politikere i Høyre, AP og SP. Fosen er allerede et Alta for millenniumsgenerasjonen, men tegner allerede til å kunne være noe enda mer om mobiliseringen øker og folk ikke går lei. Kampen har pågått i mer enn 20 år, i 500 dager venting, nå handling… RIV NED VINDTURBINENE, TILBAKEFØR NATUREN og LA FJELLA LEVE!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: