Plakater for Fosen-aksjonen

Det har blitt etterspurt fra mange kanter om å få tilsendt eller nedlastbare plakater fra forskjellige artister. Denne artikklen vil bli oppdatert fortløpende med nye design, som folk fritt kan printe ut og henge opp der de bor. Lengre ned i artikklen finnes guide for å lage miljøvennlig lim og plakatklistring.

!Link to postering guide in english at the bottom of the page!

Har du et design du vil ha listet her?

Send e-post til brakmakern@protonmail.com med fila, i A4 og/eller A3, helst i fargeprofilen CMYK og hvordan du vil krediteres.

La fjella leve!

Laget av @rosamarieart på instagram


Guide til plakatklistring

Dette er et utdrag fra plakatklistre-guiden publisert i boka Skeivt Opprør vol. 2, skrevet av Urokråka.

Hva Trenger du?

Du må ha: 

Bred pensel eller malingsrull.

Beholder til lim med lokk og stor nok åpning til at du kan dyppe penselen i. Ekstra lim kan også fraktes 1,5 liter flasker som man fyller etter med når boksen blir tom.

Plakater, printet på vanlig tynt kopipapir er best, metoden funker dårligere på tykke ark. Vi pleier å printe i A3-format, A4 er også fint der det ikke er plass til A3. Det går også ann med større formater eller motiver som går over flere ark. Men A3 er desidert enklest og målene passer til de fleste elektrobokser og synes på grei avstand. Design dine egne plakater, finn design på skeivtoppror.no eller kontakt Skeivt opprør eller Bråkmakern om du vil ha tilgang til de vi bruker. Andre grupper som CrimethInc. har også plakater som kan etterspørres eller lastes ned.

Noe å bære i.

Lim. Den absolutt billigste, enkleste og mest miljøvennlige måten å klistre plakater på er med den gode gamle hvetemel metoden. Plakatene henger også godt over tid.

Også ønskelig:

Klær du ikke er redd for å grise litt til, lim går av i vask eller med klut og vann, men greit med klær som tåler vask.

Liten plastpose til grisete pensel, søppel og plakatrester.

Deigskrape i plast eller lignende for å hjelpe til å fjerne gamle plakatrester eller plakater med utrivelige budskap før du klistrer over ditt eget budskap.

Oppskrift på lim

Ingredienser:

Finmalt hvetemel, det du har i skapet. Hvit siktet er best, men finmalt grovt fungerer også.

Vann.

Framgangsmåte:

For å lage limet bland, to deler mel med tre deler kaldt vann, bland godt. Rør ut alle klumper med visp eller lignende. Det er best å gjøre dette i en kjele. Når du har blandet sett kjelen på plata og kok opp mens du rører kontinuerlig. Pass på å røre godt i bunn så det ikke svir seg, det skjer raskere enn du tror. Når blandingen tykner tilsett mer vann til du har en mengde og konsistens du er fornøyd med. Limet er ferdig når det går fra matt til glinsende, anbefalt koketid fra ca 15 min til 30 avhengig av mengde og andre faktorer. Hvis du sliter med klumper går det ann å jukse litt med stavmikseren, dette gjør jeg nesten alltid. Kjøl ned limet før du putter det i flasker eller setter lokket på, det tykner en del ved avkjøling, om det blir for tykt tilsett litt mer vann. Limet holder ikke veldig lenge, etter et par tre dager, spesielt utenfor kjøleskap vil det totalt endre konsistens og starte å boble, så det er greit å lage det samme dag, eller dagen før du skal ut å klistre. Det kan være vanskelig å dømme hvor mye lim du trenger, jeg er ikke ekspert på dette selv, men jeg lener mot ca. 3 liter lim til 25 A3 plakater. Et team bruker lett opp 3 liter lim på en kveld, så jeg vil anbefale det som en minimum beregning. Om du har lim på flasker er det viktig at det er tyntflytende nok til at det kan helles.

Klistreteknikk

Bær plakatene på en enkel og diskre måte, i en veske eller totebag så du lett kan ta dem ut.

Velg et sted, for eksempel en elektroboks. Fjern tape, plakatrester stifter og lignende så overflaten er så jevn som mulig. Påfør lim på overflaten der du skal henge plakaten med en pensel, dekk et område på ca størrelse med plakaten, påfør så plakaten, deretter påfører du lim over plakaten igjen. Altså, lim, plakat, lim. Det enkleste i team på to, er om en håndterer limet og en annen plakaten. Det er vanskelig å hente fram plakat med hendene fulle av lim og pensel. Heng plakaten så rett som mulig, prøv å unngå luftbobler. Når du påfører lim over plakaten kan du også prøve å presse ut luftbobler. 

Det er også mulig å påføre lim til plakatens bakside heller enn veggen, i minus grader har limet en tendens til å fryse før en får klistret på plakaten, da kan dette være en grei løsning.

Tips

Gå alltid i grupper på to eller tre, er man to har man en til å håndtere limet og en til å ta seg av plakatene, er man tre har man avlasting og utkikk i tillegg. 

Klistring er best i sommerhalvåret, når det er minusgrader fryser limet og klistring blir vanskelig. Om vinteren gjør også økt luftforurensing at plakatene fort blir grå. Om de henges på vår, sommer eller tidlig høst holder de best, og om ingen tukler med dem kan de bli hengende i år etter år med leselig budskap selv om de blir litt værbitte.

Det er fint å reklamere for tidsspesifike ting med plakater, men om de har et tidløst budskap så går de ikke ut på dato og du får mer igjen for arbeidet. 

Det er også verdt å tenke at du ikke trenger gå for de mest flashy stedene. En plakat som henger i et smug i tre år gjør mer av seg enn en som henger i et travelt kryss i tre timer.

Tukling

Plakater vil bli tuklet med, ikke alt er ondhjertet, men når plakater systematisk rives ned eller gjøres hærverk på, har man en grei pekepinn på at man har provosert, og kanskje til og med hvor de provoserte har tilhold. Slikt er nyttig å vite, om du er redd for å bli konfrontert av nazister og annet svineri kan det være greit å være ekstra varsom der du vet det har vært angrep på plakater tidligere. 

Det er også gøy å komme tilbake til steder der plakater er gjort hærverk mot å erstatte dem med identiske plakater, eller ett annet artig budskap som håner de plakatfiendtlige kreftene.

Risiko

Det er alltid noe risiko. Politiet i Norge pleier ikke å legge seg oppi plakatklistring, spesielt ikke hvis man holder seg til offentlig eie som elektrobokser og lignende og bruker skånsomt lim som ikke etterlater skade slik at lover om hærverk ikke trer inn. Det er fortsatt lurt å være diskre, det er greit å gå utpå kvelden, etter rushtrafikken og før siste buss hjem. Unngå å klistre under oppsyn av autoritetsfigurer som politiet så langt det lar seg gjøre. Om du blir tatt svar kort og høflig på spørsmål, oppfør det som det du gjør er helt normalt og lovlig. Unngå å gi unødvendig informasjon til politiet om de spør, de har kun krav på navn, yrke, folkeregistrert adresse og fødselsdato. Andre spørsmål besvares med hevede skuldre, vet ikke, mumling, det trenger jeg ikke å svare på, eller nei jeg er ikke i tjen folket og limet jeg bruker er hvetelim som er vannløselig og kan fjernes på skånsomt vis. Ta også høyde for at politiet ikke møter alle likt, noen er mer utsatt enn andre og politiet kan også tenkes å reagere ulikt avhengig av budskapet på plakatene så vær var på dette og ta forbehold, prat med andre om deres erfaringer hvis du er i tvil.

Hvis tilfeldig forbipasserende stiller spørsmål, oppfør det som at det du gjør er verdens største selvfølge, smil selvsikkert, prat litt om saken du promoterer, eller vink dem avgårde mens du fortsetter arbeidet. For å unngå brysomme natteranglere er mandagskveld ett fint tidspunkt, men lokale forhold varierer, søndagskveld kan også være relativt rolig mange steder. Folk er sjeldent alt for brysomme så det er heller ikke noe problem å gå plakatrunde mens folk er ute og vandrer heller, men fredag og lørdagskveld på byen kan være greit å unngå.

Hvor klistrer du?

Når det kommer til overflater sitter plakatene som regel godt på metall og enkelte malte overflater, alt som er relativt glatt, også glatt mur. De sitter ikke så godt på teksturert mur, murstein, treverk og er veldig lette å fjerne fra glass.

Det aller enkleste og tryggeste er å holde seg til elektrobokser eller lignende, lyktestolper for mindre plakater, og steder med mye graffiti eller andre plakater er også en positiv indikasjon. Privat eiendom, steder med eksplisitt plakatforbud, reklameskilt og lignende er litt mer risiko, men ikke nødvendigvis mye mer, vurder selv din komfortsone. Som en generell regel klistrer man ikke over andre plakater, unntak gjøres for nazipropaganda, transfobi, autoritærkommunister andre utrivelige budskap, det er også greit å ta ned eller klistre over plakater for eventer som er over eller hvor budskapet allerede er uleselig. Er man flere som klistrer samtidig med samme budskap er det greit å ha en konsensus på hvor man klistrer og ikke klistrer. Skal vi være høflige eller in your face med disse plakatene? Man kommuniserer noe også med hvor man plasserer plakatene, så det er greit å tenke på hvordan det henger sammen med budskapet. I et tidligere liv klistret jeg opp plakater i protest mot plakatklistreforbud, da er de frekkeste plasseringene de som kommuniserer budskapet best.

Ha det gøy der ute!

Flere ressurser og oppskrift på engelsk

More resources and recepie in english

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: