Kriminaliser de rike?

-Urokråka

Kriminalisering, ett sosialt konstrukt?

En følge av å ha en lov i ett hvert samfunn er at det skaper en skillelinje, mellom de kriminelle og se lovlydige, to klasser av borgere. På den ene siden handler dette om lovtekst men på den andre siden et det en sosial konstruksjon av «den kriminelle». Den sosiale konstruksjonen har jo også føgler for hvordan loven håndheves og ikke minst for hvordan voldsmonopolets ressurser mobiliseres.

Rus debatten, politiet som kriminelle

Hvem er rusmissbrukere og «narkomane»

Kriminaliser de rike? Finnes det ett stor selskap der ute som ikke skraper av den profitten de gjør fordi de på ett eller annet sted begår systematiske lovbrudd? Finnes det en industri som er fri for slaveri? Burde vi starte å kriminallisere de rike? Endre på hvor skille linjene for kriminell og lovlydig går? Eller bare få det fram for en dag at vi alle er kriminelle, men at noen forfølges for det på ett helt annet nivå enn andre og at dette bestemmes ikke av lovens objektive blikk men av sosiale konstrukter og av fordommer som tjener noen interesser og ikke andres.

Eldreomsorg, organisert kriminalitet? Begrepet organisert kriminalitet synes jeg vi kan starte å bruke mer og om litt andre ting enn det man typisk assosierer med organisert kriminalitet, kalle en spade for en spade rett og slett. Ta eldre omsorg som ett eksempel, for en liten stund tilbake gjorde jo nrk noen avslørelser i to brennpunkt dokumentarer om hvordan pasient rettigheter blir brutt, systematisk. De ansatte fortviler over at det ikke finnes noen måter for dem å gjøre jobben sin på uten å bryte loven. Hvorfor sier vi ikke at ansatte i eldreomsorgen er del av ett kriminelt miljø? Og hvorfor sier vi ikke at kommunene bedriver organisert kriminalitet? Hvorfor er ikke stortingspolitikerne bakmenn i en kriminell kabal?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: