Til landbruksministeren: La bøndene dyrke hamp!

-Kamerat E.

Kjære landbruksminister, jeg retter dette brevet åpent til deg og om du leser Bråkmakern kanskje du får det med deg…

Et spørsmål jeg lenge har lurt på er hvilken mektig lobby som har fortalt deg at vi ikke må satse på hamp i landbruket?

Er det fra den mektige bomullsindustrien du har fått dette? Fra dem som tjener enorme summer på å langsomt utarme enorme jordbruksområder for å dyrke stadig mer bomull av stadig dårligere kvalitet? Dem som kan bruke over 10 000 liter vann for 1 kg med bomull eller som gjennom manipulering av globale markeder holder lokale og uavhengig produsenter nede? For dem som lar plantevernmidler og blekningsstoffer slippe ut i naturen?

Er det kanskje fra din regjerings venner i oljelobbyen? Fra de som frykter mest at plast skal bli mindre dominerende i våre klær? Fra den petrokjemiske industrien og de som forteller oss at plastklær ikke bidrar til å skade miljøet og forurense naturen med mikroplast og utslipp fra alle ledd i produksjonene? Fra de som lever av syntetiske klær som forurenser verden med mikroplast. Fra dem som lager mote som varer i uker i stedt for generasjoner?

Eller er det kanskje ikke fra disse likevel? For hvem er det som har holdt Norge tilbake i forhold til andre land i Europa? Hva er det vi har her som ikke de andre har? En ting som kan bemerkes er at av alle som brukte muligheten til å gi innspill sist spørsmålet om dyrking av hamp til industri og næringsformål kom opp var folk med tilknytting til politiet. For å gjøre det klart, her er det snakk om en utgave av hamp totalt uegnet for å gi rus. Så uegnet at det bare er komisk å forby den. En plante som for en utrent kan virke lik, men som i praksis ikke innehar noen av rusegenskapene, til cannabis. At aktører med bånd til politiet i det hele tatt skal ytre noe om en gammel kulturplante skal kunne dyrkes eller ikke virker merkelig. Spesielt da denne plantens eneste gale ting er at dens tilsynelatende ytre likhet med dens noe mer potente slektning. Gitt hvilken nytte vi kan ha av en kortreist, relativt miljøvennlig, slitesterk plantefiber for klær og utstyr er det noe komisk over situasjonen.

Kjære landbruksminister, selv om jeg tviler på at du lytter til min stemme, eller stemmene til andre med nye ideer mer generelt, gi bøndene mer å dyrke! Jeg er fristet til å bemerke at det mest paradoksale her er at et bondeparti holder tilbake hva bønnene kan dyrke. Spesielt i en tid der vi sårt trenger et grønt skifte, på mange plan og med ulike betydninger.

Er det så inni hampen vanskelig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: