Nakba-markering i Trondheim, mur og protest på Torvet

2 minutt

Bilder: Apayauq, Barbara, Kamerat E.

Tekst Kamerat E.

15. mai markeres verden over som minnedag for al nakba, eller katastrofen. Det er nå gått 76 år siden mer enn 750 000 palestinere ble fordrevet fra sinne hjem. De tok med seg nøkler, og et håp om en gang kunne leve i et fred og frihet. Katastrofen er ikke bare noe som hører til fortiden. Det siste halve året har mer enn 35 000 blitt drept og mer enn halv annen million blitt fordrevet fra sine hjem på Gaza. Millionbyen Gaza er lagt fullstendig i ruiner. Katastrofen fortsetter og motstanden øker. Over hele verden protesterer folk mot folkemordet og krever at de skyldige stilles for retten, mens de liberale elitene ser seg bort og nekter å se lidelsen.

I Trondheim arrangerte Palestinagruppa fra Svartlamon protestmarkering og konsert på Torvet. En lang rekke ulike stemmer bidro i markeringen. Blant dem studenter fra Thawra-kampen på Gløshaugen. Der protesterer studenter og ansatte side om side for at NTNU skal avslutte samarbeid med Israel og selskap som bidrar til okkupasjon og folkemord. I sin appell rettet Conor Kelly tydelig kritikk av eget universitets manglende innsats. Kritikk kom også fra Hege Bae Nyholt som sitter på Stortinget for Rødt. Av appellene var det særlig sterkt å høre ordene til en unge palestinske aktivist, , som snakket om sin familie og oppvekst i møte med et norsk skoleverk som ikke ville anerkjenne hennes land og bakgrunn. «Kunne du ikke bare si at du kom fra Syra eller et annet land…»

Som et visuelt symbol på den lange undertrykkinga satte aktivistene også oppe en modell av muren, slik at alle som gikk forbi kunne få en påminner om okkupasjonen og den lange historien med undertrykkelse fra før nakba og i årene frem til nå. Muren kan nå oppleves på Svartlamon som en installasjon.

Noen av de som bidro med musikk, dans og ord: PGS-orkester med venner, Eiv Rindal, fra Palestinagruppa på Svartlamon, Hege Bae Nyholt fra Rødt, Rawan, Gatepoet Nadya, Svartlamon Hardkor, Berit Rusten, Harakiri, Conor Kelly fra studenter for Palestina og akademisk nettverk for Palestina NTNU, Jørgen Dretvik, CROTONICX med Dans 5Rytmer Trondheim, med soundtrack fra The Freedom Theater, som kommer tilbake til bla Karlsøy, Trondheim og Oslo i august.

Bilder fra markerigna på Torget

Bilder fra Student-leiren