Å hate på innholdsvarsel er et ytre høyre argument

2 minutt

-kamerat pesse sliten

På sosiale medier har det blitt mer og mer vanlig å ha innholdsadvarsler. Disse kalles også trigger warning, content warning, eller content note på engelsk. En innholdsadvarsel skrives først i en post som kan inneholde sterke inntrykk eller tema som oppleves vanskelig. Dette sånn at leseren kan mentalt forberede seg, eller scrolle kjapt forbi for å slippe å lese ting som kan være vanskelige.

Etter som at dette ble mer vanlig, kom det en motreaksjon fra ytre høyre, der de begynte å gjøre narr av dette. Vi har vel alle hørt hånlige utsagn av typen «triggered snowflake».

Det er helt uten tvil at det var ytre høyre som var først ute med dette, og etter som at fascisme har spredd seg mer og mer i det generelle samfunnet, så har dette med å le av «triggers» blitt mer og mer vanlig også blant folk med mer moderate holdninger.

Det er derfor utrolig trist når jeg ser dette fenomenet spre seg også blant kamerater. Jeg observerer særlig denne diskursen skje på bluesky, gjerne i sammenheng med latterliggjøring av de som henger på mastodon, fordi der er innholdsvarsler et mer utbredt fenomen.

Det er ikke unødvendig sensitivt å be om å ikke bli utsatt for ubehagelige situasjoner når man leser det venner og kjente poster. Å sette innholdsvarsel på posten sin, er å både utøve sin ytringsfrihet, samtidig som at de som ikke orker å få ting rett i trynet, kan ha en mulighet til å scrolle forbi.

Vi som kamerater må være obs på hvem vi gjør narr av. Vi må sparke oppover, og ikke falle for fascistiske forsøk på å flytte grensa for hvem vi aksepterer. Og det betyr helt konkret at vi ikke skal gjøre narr av tilrettelegging for våre medmenneskers psykiske helse.