Skeive til gatene for Esben Esther

Tekst: Kamerat E.

Foto: Felix

170 i Trondheim!

Over hele landet tok skeive til gatene fredag. Det var tilsammen i underkant av 800 som møtte opp i en rekke byer fredag kveld. I Oslo lød transskriket og fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør gikk folk ut i gatene med et klart budskap om at Esben Esther Pirelli Benestad må få tilbake sin legelisens. To døgn etter at nyheten om at hen hadde blitt fratatt legelisens hadde organisasjoner og aktivister greid å mobiliserer og organisere markeringer i de fleste større byer. I Trondheim møtte rundt 170 stykker opp på Torvet. Det ble appeller ved fra Maria Puenchir fra Steatornis, Maria Frantzen Skeiv Ungdom Trøndelag, Oliver Ottesen som blant annet arbeider for å støtte transpersoner gjennom blant annet Transhjelpen. Colin Bojer sydde det sammen og representerte fylkesstyret til FRI Trøndelag. Eivind Rindal leste opp en appell skrevet Isak Bradley leder av PKI. Et gjennomgående tema i appellene var hvordan staten og det offentlige Norge nok en gang har sviktet transpersoner og at de i for stor grad har valgt å lytte til transfobe miljøer.

«Esben Esther kontinuerlig behandles som hen har mindre kompetanse i kraft av å være trans når det kommer til transhelse.» kommenter en av arrangørene, Colin etter demoen. Hen fortsetter: «Det henger sammen med at en generelt er veldige dårlig til å lytte til transfolk når det kommer til det helsetilbudet vi trenger. Alle som gir transfolk helsehjelp blir jo utsatt for trakassering og forsøk på å bli frata legelisenser og rett til å praktisere. Det er en systematisk trend, og det handler om transfobi og at Esben Esther blir dobbelt utsatt som transperson og lege som behandler transpersoner. Problemet her er at det er ingen av de som behandler klagene som har en tidelen av kompetansen til Esben Esther på transfeltet!»

Flere av de som fikk ordet, og blant de som har møtt opp har selv mottatt hjelp fra Benestads. Skeive har nå en oppriktig bekymring for hvilken konsekvenser ’avskiltingen’ kan få, ikke minst for dem som bor utenfor Oslo, der det er et lokalt tilbud gjennom HKS. Et annet tema som ble gjentatt i løpet av markeringen er at det ikke er fra de som har vært hens pasienter at beskyldningene mot Benestad har kommet. Helsetilsynet valgte konsekvent å prioritere noen få, men høylytte, klagere med en klar agenda mot at transfolk skal kunne motta behandling. Glatt ignorert er det overveldene evidensen fra tildels ulike hold, fra internasjonale forskingsmiljø til transpersoner over hele landet på at Esben Esther egentlig er en helt som burde ha mottatt medalje og fått gater oppkalt etter seg, som var formulert i appellen til Isak Bradley.

Mange møtte opp, men de som glimret med sitt fravær var den trønderske pressen. Hva dette kan skylles blir spekulasjoner, men saken om Benestads legelisens er et viktig helsespørsmål som potensielt angår mange hundre i regionen og som burde ha vært bedre dekket. Colin kommenterte utdyper: «Det er helt tydelig at cis folk ikke bryr seg om transfolks rettigheter, det gjeller også for journalister. Og for alle andre fastleger som kunne ha tilbudt helsehjelp, men som ikke bryr seg nok til å ta risken. Risiko for mulig trakassering og gransking. Det er lokalmedia her som ikke bryr seg, (nasjonalt har det vært mer dekning), men dette er noe som overveiende rammer transpersoner i distrikta. Særlig ikke-binære, som har krav på helsehjelp, men ikke får det fra Riksen. Som nå ikke har noe annen helsehjelp, siden Esben Esther er den eneste personen som har vært åpen om at hen har gitt slik behandling.»

«Statforvaltere svikter transpersoner. Igjen

Helsedirektoratet svikter transpersoner. Igjen

Helsetilsynet svikter transpersoner. Igjen

Helsevesenet svikter transpersoner. Igjen

Norge svikter transpersoner. Igjen»

-Fra innledningen til appellen tilsendt fra Isak Bradley

Slagord som ble ropt:

Esben Esther

Svar: ingen protester

Pirelli Benestad

Svar: vil vi alle ha

Rikshospitalet

Svar: Tror at vi er gale

alt de gjør det krenker

Svar: setter oss i lenker

De mangler kompetanse

Svar: det må vi stanse

Vi må desentralisere

Svar: så vi kan hjelpe flere

så ikkebinære

Svar: får lov til å være

Hva ønsker vi for framtida

Svar: Leger som kan det de ska

Tida er forbi

Svar: for konverteringsterapi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Et WordPress.com-nettsted.

opp ↑

%d bloggere liker dette: